TNPSC Group II Exam-Free Model Test Paper-Geography Test 1-Part 4
76.       Artesian wells are commonly found in the
following district 
a)         Cuddalore
b)         Tirunelveli
c)         Thanjavur
d)         Salem 
Answer:  c
77.       Match the following
A. Cholam                              1.         Perambalur
            B. Cumbu                               2.         Dharmapuri
            C. Ragi                                   3.         Villupuram
            D. Maize                                 4.         Coimbatore 
Codes:-
                        A         B         C         D
a)         1          2          3          4
b)         2          3          4          1
c)         3          4          1          2
d)         4          3          2          1
Answer:  d
78.       What should be the minimum investment for
industry major?
a)         More than 10 crore
b)         More then 20 crore
c)         More than 50 crore
d)         More than 100 crore
Answer:  a
79.       In the manufacturing sector, Tamil Nadu
Ranks . . . . . .  in India 
a)         First
b)         Second
c)         Third
d)         Fourth
Answer:  c
80.       Spinning valley  of Tamil Nadu 
a)         Coimbatore 
b)         Karur
c)         Madurai 
d)         Thirupur
Answer:  d
81.       Which one of the states is the largest
producer of paper?
a)         Tamil Nadu
b)         Andhra Pradesh
c)         Madhya Pradesh
d)         Kerala
Answer:  b
82.       “Detroit 
of South Asia ” is 
a)         Chennai
b)         Bangalore 
c)         Pune
d)         Hyderabad 
Answer:  a
83.       Which one of the following motor
Industries doesn’t have its plant in Chennai?
a)         Ford
b)         Nissan
c)         Toyota 
d)         Hyundai
Answer:  c
84.       Which one of the following places doesn’t
have special Economic zone?
a)         Irunkattukottai
b)         Sriperumpudur
c)         Oragadam
d)         Gangaikondan
Answer:  d
85.       How many National Highways are there in
Tamil nadu
a)         22
b)         24
c)         26
d)         28
Answer:  b
86.       National Highways “45” connects
a)         Chennai - Dindigul
b)         Chennai - Madurai 
c)         Chennai – Salem 
d)         Chennai - Bangalore 
Answer:  a
87.       Which one of the following port is minor
port?
a)         Chennai 
b)         Thoothukudi
c)         Cuddalore
d)         Ennore
Answer:  c
88.       Telegraph was in service in India 
a)         133 years
b)         143 years
c)         153 years
d)         163 years
Answer:  d
89.       Which one of the districts shown decrease
in population density over last one decade
a)         Coimbatore 
b)         Tirupur
c)         Nilgiris
d)         Perambalur
Answer:  c
90.       As per the latest data,  Rank the corporation as their municipal
wastes production per day from maximum to minimum 
a)         Chennai, Coimbatore ,
Madurai 
b)         Chennai, Madurai ,
Trichy, Coimbatore 
c)         Chennai, Coimbatore ,
Trichy, Madurai 
d)         Chennai, Madurai ,
Trichy, Coimbatore 
Answer:  b
91.       Match the following
A. Indira Gandhi Sanctuary
 1.         Dindigul
            B. Palani Hills Sanctuary     2.         Coimbatore 
            C. Mudumalai Sanctuary     3.         Tirunelveli
            D. Mundanthurai Sanctuary  4.         Nilgiris
Codes:-
                        A         B         C         D
a)         1          2          3          4
b)         2          1          3          4
c)         2          1          4          3
d)         4          3          2          1
Answer:  c
92.       Match the following
A. White Revolution
 1.         Oil
Seeds
            B. Grey Revolution                2.         Horticulture
            C. Golden Revolution            3.         Eggs
and Poultry
            D. Yellow Revolution 4.         Milk
and Milk products
Codes:-
                        A         B         C         D
a)         4          2          1          3
b)         4          1          2          3
c)         4          3          1          2
d)         4          3          2          1
Answer:  c
93.       If one climbs the Nilgiris, what one all
the types' trees/plants one can see
a)         Teak, Coffee, Tea, Pine
b)         Teak, Tea, Coffee, Pine
c)         Teak, Pine, Coffee, Tea
d)         Teak, Coffee, Pine, Tea
Answer:  a
94.       Longest producer of coffee in India 
a)         Tamil Nadu
b)         Karnataka
c)         Kerala
d)         Goa 
Answer:  b
95.       Factors influencing location of
Industries are
i)          Raw Material 
ii)         Power
iii)        TrAnswerport
iv)        Man power
v)         Water
vi)        Market
Correct codes are:-
            a)         i,
ii, iii, v and vi only
b)         I, ii, iii, iv and vi only 
c)         i, iii, iv, v and vi only
d)         All the above
Answer:  d
96.       “Sugar bowl of India 
            a)         Uttar
Pradesh and Bihar 
b)         Uttar Pradesh and Punjab 
c)         Uttarpradesh and Maharashtra 
d)         Maharashtra and Bihar 
Answer:  b
97.       Top Sugar producing countries in order
area
a)         Cuba ,
Brazil , India  and Russia 
b)         Cuba ,
Brazil , Russia  and India 
c)         Cuba ,
India , Brazil  and Russia 
d)         Cuba ,
India , Russia  and Brazil 
Answer:  b
98.       Match the following
A. Bhilai                                  1.         Odisha
            B. Rourkela                            2.         Chattisgarh
            C. Durgapur                           3.         Jharkand
            D. Bokaro                              4.         West Bengal 
Codes:-
                        A         B         C         D
a)         1          2          4          3
b)         2          1          4          3
c)         4          3          2          1
d)         4          3          1          2
Answer:  b
99.       The length of NH-7 is 
a)         2369 km
b)         2639 km
c)         2396 km
d)         2693 km
Answer:  a
100.    Indian Railways is divided into
a)         16 Zones
b)         17 Zones
c)         18 Zones
d)         19 Zones
Answer:  b
101.    World’s Highest Road 
a)         NHAI
b)         CRPF
c)         BRO
d)         CISF
Answer:  c
 
No comments:
Post a Comment